Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Ilmanvaihtoon erikoistuneen Cervi Groupin asiantuntija Petri Valve vinkkaa alkuvuoden pakkasiin muutaman tärkeän vinkin, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä.
- Huolehdi säännöllisistä, reippaista tuuletuksista. Tuuletuksessa ikkunat avataan kunnolla muutamaksi minuutiksi, jonka jälkeen ne suljetaan. Jos on mahdollista tehdä tuuletus ristivedolla, on se tehokkain tapa.
- Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä ymmärtää, että ilmanvaihto koostuu sekä raikkaasta tuloilmasta että poistoilmasta. Mikäli toinen osa tästä kokonaisuudesta ei toimi, ei toinenkaan voi toimia.
– Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos pakkasen myötä asukkaat innostuvat sulkemaan tai tukkimaan tuloilmaventtiileitä, ei rakennukseen virtaa enää puhdasta ilmaa. Tämä taas aiheuttaa sen, ettei imua pääse syntymään ja siten myös ilma, jonka pitäisi poistua, jää sisälle seisomaan. Lisäksi ilma lähtee väkisin kulkemaan vääristä paikoista, kuten rakenteista, viemäreistä ja postiluukuista, sisäilman erityisasiantuntija ja Cervi Groupin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo.
- Koneellista ilmanvaihtoa ei saa koskaan kytkeä pois päältä. Mikäli asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, on tärkeää muistaa, että järjestelmää ei saa koskaan kytkeä kokonaan pois päältä. Ilmanvaihdon tehostusta voi itse lisätä tilanteen mukaan esimerkiksi pesutilojen kosteuden poistoon, keittiön kärynpoistoon tai lisäämään ilmanvaihdon tehoa, kun asunnossa on normaalia enemmän ihmisiä paikalla. Koneellisen ilmanvaihdon tehotasot ovat yleisimmin 1=poissa, 2=kotona, 3-4=tehostus. Poissaolo tasoa käytetään vain esimerkiksi lomamatkojen aikana.
- Satsaa laadukkaisiin ilmanvaihdon suodattimiin, jotta epäpuhtauksia ja saasteita päätyy sisäilmaan mahdollisimman vähän. Kiinteistöissä tämä on taloyhtiön vastuulla. Taloyhtiön vastuulla on huolehtia myös siitä, että hormit pysyvät puhtaina ja ilma pääsee niistä vapaasti virtaamaan.
– Kovilla pakkasilla monet lämmittävät sisäilmaa polttamalla takkaa. On hyvä muistaa, että turvallisen käytön takaamiseksi tulisijat tulee nuohota vähintään kerran vuodessa, Valve muistuttaa.
Kiinteistöt kuluttavat noin 40 % kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta
Kiinteistöt vievät noin 40 % Suomen kokonaisenergiankulutuksesta. Ilmanvaihdon osuus tästä on noin 40 %. Mikäli laitekanta on vanhentunutta, kuluttaa se huomattavan määrän energiaa tai hukkaa poistoilman kautta lämmitettyä ilmaa. Arvioiden mukaan kiinteistöissä haihtuu ilmanvaihdon kautta tyypillisesti taivaan tuuliin kymmeniä prosentteja energiaa.
Ilmanvaihdon modernisoinnilla ja tarpeenmukaistamisella on kiinteistön lämmitysenergian kulutukseen iso vaikutus. Samassa suhteessa kun energian hinta kohoaa, investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee. Ilmanvaihdon modernisoinnilla voidaankin saavuttaa lämmitysenergian kulutuksessa merkittävät säästöt.
– Harva jättäisi esimerkiksi auton bensatankkiakaan korjaamatta, jos se sattuisi vuotamaan, ja ratkaisisi ongelmaa tankkaamalla aina vain lisää. Tätä samaa ajatusta olisi hyvä herätellä taloyhtiöissä myös ilmanvaihdon osalta, Valve huomauttaa.