Lahden seudulla panostetaan aktiivisesti hiilineutraalin ja vähähiilisen rakentamisen kehittämiseen, tuetaan tutkimus- ja kehityshankkeita sekä pyritään luomaan hyvä toimintaympäristö kiertotalousratkaisujen testaamiseen ja kaupallistamiseen. EcoUp Oyj:n pilotointivaiheessa olevat Cubeco-tuotteet ovat yksi hieno esimerkki, jossa toteutetaan kiertotalouden Green Deal sekä Päijät-Hämeen vihreän siirtymän ohjelman tavoitteita.
Kansalliset ja maakunnalliset ohjaustekijät taustalla
Kansallisen Green Deal -ohjelman lisäksi myös Päijät-Hämeen maakunnassa ollaan valmistelemassa maakunnallista Green Deal -kattositoumusta, joka tukee Päijät-Hämeen vihreän siirtymän ohjelman tavoitteita: 1) Hiilineutraali Päijät-Häme 2030 2) Kiertotalouden saavuttaminen ja 3) Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen. Ohjelmatyö tukee kuntia, kaupunkeja ja kehittäjiä sekä elinkeinoelämää hiilineutraalisuus- ja kiertotaloustavoitteiden saavuttamisessa ja laajemmin kestävyysmurroksessa.
Kattositoumuksen tavoitteena on kannustaa ja tukea oman alueen toimijoiden vihreää siirtymää erityisesti kiertotalouden mukaisen tuotannon ja suunnittelun edistämisessä. Tavoitteiden saavuttamiseksi tehdään yhteistyötä eri toimijoiden, kuten yritysten, koulutus- ja tutkimuslaitosten sekä julkisen sektorin kesken.
Lahdessa on jo tartuttu toimeen. Yksi ohjelmaa toteuttavista ratkaisuista on EcoUp Oyj:n suljetun kierron konsepti, jossa rakentamisesta ja purkamisesta syntyviä jätevirtoja kierrätetään uusien tuotteiden valmistukseen raaka-aineiksi. Jätemateriaalit saadaan säilytettyä kierrossa ja niille saadaan uusi, pitkäikäinen elinkaari. Yksi EcoUpin tuotteista on Cubeco, rakentamisen modulaarinen ”lego”. Cubeco-elementtien raaka-aineeksi valmistetaan tietyistä purkujätteistä betoninkaltaista massaa ilman sementtiä, mikä mahdollistaa hiilineutraalien lopputuotteiden valmistamisen.
Isku Areenan sisustukseen uutta ilmettä kiertotalouden hengessä
Lahdessa on jo kesän aikana testattu purkumateriaaleista valmistettuja tori- ja aulakalusteita Lahden torilla sekä Lahden tiedepuiston aulatiloissa. Nyt uusimpana pilottina on uudistettu Lahden Isku Areenan sisustusta kiertotalouden mukaisilla Cubeco-kalusteilla.
Kalusteet on valmistettu valikoiduista purkumateriaaleista jääkiekon liigajoukkue Lahden Pelicansin brändi-ilmeen mukaisesti. Nämä testitapaukset osoittavat, miten kaupunki voi toimia hyvänä pilotointiympäristönä erilaisille kiertotalouden innovaatioille.
– Innovatiiviset kiertotalousratkaisut eivät pelkästään vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös luovat investointimahdollisuuksia alueelle ja edistävät toimivien kiertotalousmarkkinoiden syntymistä. Näiden pilotointien avulla Lahdessa pyritään löytämään toimivia ja skaalautuvia ratkaisuja, joilla voidaan vastata rakennusalan haasteisiin ja edistää rakentamisen kiertotaloutta käytännössä, kertoo Lahden seudun kehitys LADEC Oy:n asiakkuuspäällikkö Kati Tuominen.
Myös maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue Pelicans haluaa osoittaa, että hiilineutraalisuustavoitteet eivät ole vain hienoja sanoja paperilla, vaan edellyttävät tekoja.
– Ecoupin tuotteet sopivat Pelicansin kotipesään erinomaisesti. Haluamme pitää kiinni hiilineutraaliudestamme ja toteuttaa sitä konkreettisten tekojen kautta, kertoo Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen.
EcoUpin ratkaisuissa purkumateriaalien elinkaari jatkuu uusina hiilineutraaleina tuotteina
EcoUp on suomalainen kiertotalouskonserni, joka on kehittänyt patentoidun WasteX-teknologian, jolla valikoiduista purkumateriaaleista voidaan tuottaa raaka-ainetta korvaamaan sementtiä infra- ja ympäristörakentamisen tuotteissa. Näistä raaka-aineista EcoUpin kehittämällä reseptiikalla voidaan valmistaa betonin kaltaista massaa mutta ilman sementtiä. Tässä vaiheessa massaa voidaan hyödyntää erilaisissa valettavissa tuotteissa. EcoUp Oyj on monille ennestään tuttu Ekovilla –eristemateriaaleista.
kuva: cubeco