Lahden seurakuntien tuottama Kärsimystie-katunäytelmä on valittu vuoden 2024 Lahden Keskustateoksi. Katunäytelmä sai 46,9 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Yhteensä ääniä annettiin 980. Seuraavaksi eniten ääniä saivat Saidan Verhoomon muutto Rautatienkadulle (15,7 %), Älä Ragee -tapahtuma (8,4 %) ja Lahden kartanonpuiston ja kaupungintalonpuiston perusparannukset (8,1 %).
Lahti City ry järjesti Keskustateko-kilpailun tänä vuonna viidennen kerran. Kilpailulla etsitään Lahden keskustaan positiivisesti vaikuttaneita uusia ja innovatiivisia asioita, jotka ovat toteutuneet menneen vuoden aikana. Ehdotuksia sai antaa kuka tahansa, ja raati valitsi finalistit. Lopullisen valinnan tekivät asukkaat.
Kärsimystie-katunäytelmä palasi kahdeksan vuoden tauon jälkeen Lahden keskustan katukuvaan. Esitykset järjestettiin 28.–30. maaliskuuta ja ne keräsivät 10 000 hengen yleisön. Katunäytelmän toteuttamiseen osallistui noin 150 vapaaehtoista. ”Huikea katunäytelmä, yhteistyön ponnistus ja koskettava esitys tuotiin lahtelaisten keskelle ’käsinkosketeltavaksi'”, kuvaili eräs kilpailuehdotusta äänestänyt Lahti Cityn tiedotteessa. ”Ehdottajien ja äänestäjien perusteluissa korostui näytelmän vaikuttavuus, koskettavuus ja yhteisöllisyys, jotka tänä päivänä koetaan entistä tärkeämmiksi asioiksi muun muassa maailmanpoliittisen tilanteen takia”, lisää Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen.
Tapahtuma alkoi kaupungintalolta kuljettaen suurta väkijoukkoa vilkkaiden katualueiden läpi ja kauppatorin kautta Ristinkirkolle. ”Tällaisen massiivisen projektin tuottaminen keskelle kaupunkikeskustaa ei ole mikään yksinkertainen tehtävä. Pääsiäisen aika ja pyhät mahdollisesti helpottivat näytelmän läpivientejä. Tulevaisuudessa keskustaa suunniteltaessa olisikin hyvä pohtia, miten katutilaa pystytään hyödyntämään erilaisissa käyttötarkoituksissa ja joustavammin. Myös infran suunnittelun osalta tulisi pitää mielessä, että katutila voi olla muussakin käytössä kuin liikenteellä”, Wirtanen ehdottaa.
Tapahtuman tuottajana työskenteli Marja Okkola, näytelmän ohjasi Petri Liski ja Jeesuksen roolissa nähtiin Tapani Kalliomäki. Voittaja julkistettiin 16. elokuuta Lahden kauppatorilla Mastofestareiden yhteydessä. Seuraavista Kärsimystie-esityksistä ei ole vielä tehty päätöksiä.
Kärsimystien tuottaja Marja Okkola:
”Työnantajani osoitti suurta luottamusta, antaessaan näin suuren projektin vastuulleni. Onneksi sain tehdä työni mahtavan tiimin kanssa, jotka ovat rautaisia ammattilaisia omilla vastuualueillaan. Iloitsin erityisesti suuresta eri ikäisten vapaaehtoisten joukosta, jotka olivat todella sitoutuneita katunäytelmään. Tunnollisesti he saapuivat joka sunnuntai-iltapäivä harjoituksiin alkaen tammikuusta päättyen hiljaisen viikon jokailtaisiin ulkoharjoituksiin. Koen myös, että yhteishenki ja yhteisöllisyys olivat käsinkosketeltavaa kaikkien meidän mukana olleiden kesken. Petri Liski ja Tapani Kalliomäki olivat merkittävässä roolissa sekä taitavien ja innostuneiden näyttelijöiden löytymisessä, että yhteishengen luojina. Molemmat ohjaavat erilaisia produktioita Lahdessa ja ympäristökunnissa ja osa vapaaehtoisista ovat olleet heidän ohjaamissaan näytelmissä. Oli todella upeaa työskennellä hyvin erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa, joita yhdisti rakkaus yhdessä tekemiseen. Upeaa, että saimme vaikuttaa lahtelaiseen katukuvaan näin erityisellä tavalla ja koota kaupunkilaisia yhteen ajattoman ja koskettavan tarinan äärelle.”
Marja Okkola työskentelee Lahden seurakunnissa lastenohjaajana. Hänet on valittu Vuoden lastenohjaajaksi vuonna 2019.
Ohjaaja Petri Liski:
”Päällimmäisenä tunteena minulla on kiitollisuus – kiitollisuus siitä, että olen saanut olla mukana toteuttamassa tätä tapahtumaa jo kolmatta kertaa ohjaajana, sekä aiemmin näyttelijänä teoksen käsikirjoittajan, isäni professori Paavo Liskin ohjaamissa versioissa vuosituhannen alussa. Kiitollisuus kaikkia työryhmän jäseniä kohtaan, jotka ovat antaneet panoksensa tähän valtavaan teokseen. Ja kiitollisuus silminnähden liikuttunutta yleisöä ja kohtaan, joka intensiivisesti esitystä seuraten ja siihen osallistuen kulki tapahtumien ja esiintyjien mukana läpi Lahden keskustan. Tällaisena aikana, kun maailmaa revitään rikki ennen näkemättömällä tavalla kaikin mahdollisin tavoin, muistuttaa tämä historiamme keskeisin tarina mieliimme armon, anteeksiannon, rakkauden sanoman tärkeyden. Kärsimystie on merkittävä lahtelainen yhteinen kokemus – Lahti on kansallisen tason kulttuurikaupunki.”
Petri Liski on lahtelainen näyttelijä, ohjaaja, muusikko ja juontaja.
Kuva Berit Mäkinen