Tällä hetkellä Suomen hedelmäviljelmillä kerätään talteen talven vitamiinipommit. Suomessa tuotetaan hedelmäherkuttelijoiden iloksi vuodessa noin 7 miljoonaa kg omenaa, 150 tonnia päärynää ja pieni määrä luumuja.
Suurin osa sadosta menee tuorekäyttöön, mutta tarjolla on myös kotimaista omenamehua, hilloja ja jopa kotimaisia omenasiidereitä.
Kasvukausi oli yllätyksellinen
Kasvukausi on tänä vuonna ollut pitkä ja säiden puolesta vaihteleva ja jopa yllätyksellinen. Pitkän talven jälkeen kevät tuli rytinällä ja lämpötilat näyttivät hellelukemia jo toukokuun puolella. Kukinta oli nopea mutta pölytys onnistui hyvin ja hallaa ei pahemmin ollut.
Myöhäisen alun jälkeen todettiinkin, että kausi oli tänä vuonna hedelmienkin osalta aikainen. Ensimmäisiä omenoita poimittiin jo heinäkuun lopulla. Syyslajikkeetkin on jo varastossa ja tällä hetkellä tarhoilla poimitaan talvilajikkeita. Poiminta jatkuu aina lokakuun loppupuolelle saakka.
Ammattiviljelmiltä tasainen sato
Kotipuutarhojen omenasato on tänä vuonna ollut erittäin runsas. Ammattiviljelmillä kuitenkin tähdätään tasaiseen satoon vuodesta toiseen, sekä määrällisesti että laadullisesti, eikä yhtä suuria vaihteluja nähdä, kuin kotipuutarhoissa. Tämän vuoden sadosta odotetaan samankaltaista kuin viime vuonna. Kappalemäärissä omenaa on hieman vähemmän, mutta hedelmäkoko on viime vuotta hieman suurempi.
”Tasainen sato on hedelmäpuullekin parempi, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen. Jos puu tuottaa todella ison sadon yhtenä vuotena, sato on yleensä normaalia pienempi seuraavana vuonna.”
Kotimaista omenaa riittää kevättalvelle saakka
Kotimaisia omenoita riittää yleensä aina maaliskuulle saakka, niin myös tänä vuonna.
Omenat säilyvät näin pitkään tuoreina, ilman minkäänlaisia kemiallisia käsittelyjä, sillä monilla ammattiviljelmillä on käytössä ilmastokontrolloituja varastoja. Omenat suljetaan moduuleihin, joista poistetaan happi lähes täysin. Tämä tarkoittaa, että omenan hengitys, ja sen myötä vanheneminen hidastuu, melkein pysähtyy. Kun moduuli avataan, omena on yhtä tuore ja herkullinen kuin poimintahetkellä.
Tästä syystä kotimaisen hedelmän voi aina turvallisesti syödä kuorineen. Ja se onkin kuorimatta paras.