Mielipidekirjoitus: Lääkäreiden palkat ja seuraus siitä

31.12.2019 08:12

Onpas outo tilanne, kun pääkaupunkiseudulle halutaan lisää lääkäreitä. Nyt on sitten tehty päätös, että lääkäreiden palkkoja korotettiin 1250 euroa kuukaudessa. Asiaa perustelee Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Tuppurainen. Lääkärivajeesta johtuen ”Lääkärin tehtävät terveysasemilla ovat muuttuneet, tällä hetkellä ne ovat tavallista vaativampia”. Tällä hetkellä lääkäreiden keskiansio on 7053 euroa kuukaudessa, joten onhan selvää, että 1250 euroa kuukaudessa tarvitaan lisää, eihän lääkärit tule näillä palkoilla toimeen alkuunsakaan. Ei hätää, hoitajille on tarjolla 70 euron kuukausikorotus. 

Hoitajien vastuun lisäyksestä/oikeuksista on jatkuvasti keskustelu käynnissä. Eipä tässä neuvottelussa tarvittu valtakunnansovittelijaa eikä pitkiä neuvotteluja, nuijittiin vaan päätökseen sen enempää miettimättä mitähän tästä seuraa. No ensiksikin hitonmoinen kilpajuoksu ja toisekseen ei niitä väliaikaisia palkankorotuksia noin vain nypätä pois. Touhu on samanlaista kuin hölmöläisten peiton jatkaminen. Otetaan maaseudulta ja ympäristökunnista lääkäreitä ja katsotaan miten heille käy, vai lähtevätkö kilpailuun mukaan korottamaan alipalkattujen lääkäreiden palkkoja.

Mutta suurin kysymys onkin siinä, kuka tämän sirkuksen maksaa? No tietenkin jostain on rahat löydyttävä tähänkin pelleilyyn, joten me sen pelleilyn maksamme niin Lahdessa kuin pääkaupunkiseudulla. Jos Leena Tuppuraisen lainattua lausetta toteutettaisi sanan mukaisesti niin palkankorotustarve olisi 90%:lla työssäkäyvillä ihmisillä.

Raimo Jokinen