Lahden seurakunnille on myönnetty Kirkon ympäristödiplomi. Diplomin myöntää Kirkkohallitus. Nyt myönnetty diplomi on voimassa vuoteen 2029 saakka ja se on Lahden seurakunnille järjestyksessään yhtäjaksoisesti viides myönnetty ympäristödiplomi.
Ensimmäisen kerran Lahden seurakunnat sai Kirkon ympäristödiplomin sen perustamisvuonna 2001. Lahden seurakuntien ympäristötyön koordinaattori Tomi Alasalmi sanoo, että Lahdessa on tehty ympäristötyötä pioneerina Suomessa.
”Nykyistä Kirkon ympäristödiplomia meillä edelsi toinen ympäristösertifikaatti, jossa olimme mukana. Lahden seurakunnissa on nähty vastuu ympäristöstä osana jokaisen kristityn elämää”, Alasalmi kommentoi Kirkonseutu-lehdelle aiemmin syksyllä.
Alasalmi sanoo olevansa juuri nyt iloinen ja helpottunut.
”Kyseessä on ison valmistelutyön vaatinut projekti. Mukana valmistelutyössä on ollut lukuisia työntekijöitä ja luottamushenkilöitä – erityinen kiitos heille”, hän kiittelee.
Kirkon ympäristödiplomi on seurakunnille suunnattu järjestelmä, jonka avulla voidaan kartoittaa ja parantaa seurakuntien ympäristöasioiden hoidon tasoa. Ympäristödiplomin tavoitteena on ohjata ja haastaa ympäristöasioissa aiempaa parempaan tulokseen ja rohkaista tekemään uusia ympäristötekoja. Se korostaa sekä seurakunnan johdon, henkilöstön että seurakuntalaisten vastuuta ja ympäristönäkökulman huomioon ottamista kaikessa toiminnassa.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraalius tarkoittaa, että seurakuntatalouksien kasvihuonekaasupäästöt ovat yhtä suuret kuin niiden omistamien maiden hiilinielut, tai että päästöt kompensoidaan.
Diplomin auditoinnin tekivät 29.8.–30. 8. Mikkelin tuomiokapitulin nimeämät auditoijat.
Kuva: Levon hautausmaan sirottelualueen muistomerkki. Muistomerkin ruosteinen pinta ja patinoituneet nimipaanut kuvastavat sitä, miten myös sirottelualueelle levitelty vainajan tuhka maatuu osaksi luontoa.