Mansikan avomaan pääsatokausi käynnissä suuressa osassa maata

01.07.2024 02:07

 

Mansikan pääsatokausi on tänä vuonna normaalia maltillisempi. Viileä jakso juuri ennen juhannusta hidasti hieman mansikoiden kypsymistä, niin että mansikat kypsyvät eri alueilla vähän eri aikaan alkaen etelästä ja siirtyen siitä pohjoiseen päin.

Etelä- ja Varsinais-Suomessa pääsatokautta on jo eletty reilu viikko, Hämeessä, Pirkanmaalla, Satakunnassa sekä Etelä-Karjalassa ensimmäiset poiminnot on tehty viime viikolla ja tällä viikolla pääsatokausi lähteekin käyntiin kunnolla myös Etelä-Savossa, Keski-Suomessa sekä Etelä- Pohjanmaalla.
Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla pääsatokausi alkaa tällä viikolla ja siitä pohjoisemmilla alueilla pääsatokauden alkamisajankohta on puolen kuun tienoilla.

Avomaan mansikat ovat kärsineet odotettua suuremmat talvivauriot, mikä yhdistettynä toukokuun hellejakson aiheuttamaan stressiin sekä kesäkuun kuivuudesta johtuvaan hieman pienempään marjakokoon enteilee avomaalta saatavan kokonaissadon jäävän tänä vuonna normaalia pienemmäksi.

Kevään helteiden aiheuttaman lyhyen kukinta-ajan takia, pääsatokausi on myös tänä vuonna nopea, joten säilöjien ja pakastajien ei kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa miettimään milloin oikea aika koittaa, vaan heti kun hyvä mansikkalaatikko osuu kohdalle se kannattaa laittaa säilöön.
Oman alueesi suoramyynti- tai itsepoimintatilat löytyvät kätevästi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton kotisivulta suoramyyntikartalta. Sieltä löytyy reilu 300 tilaa ympäri Suomen.  
Sivuilta löydät myös pääsatokausikartan, josta voit tarkista joko sinun alueellasi on avomaan mansikan pääsatokausi alkanut.

”Mansikoita tulee tasaisesti ja riittävästi, mutta mitään suurta mansikkaruuhkaa ei tänä vuonna ole odotettavissa” sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen. ”Hyvä uutinen on, että heinäkuun loppupuolella tänä vuonna istutetut avomaan satotaimet alkavat tuottaa marjaa ja avomaan pöydiltä sekä tunneleista tuleekin kivasti loppukesäksi mansikkaa, joten kotimaisia mansikoita saadaan kyllä herkutella aina syyskuulle saakka”, hän lisää.