Mielipidekirjoitus

19.12.2022 04:12

KUKA ON SYYLLINEN SUOMEN SÄHKÖNSIIRRON USKOMATTOMISTA

KUSTANNUKSISTA?

Onneksi Suomen sähkön siirtohintojen yletön nousu pysähtyi viime vuonna. Mutta silti ne ovat

ylettömän korkeat ja ahneet sähköyritykset koettavat rokottaa kuluttajia koko ajan korkeimmilla maksuilla tarvitsematta perustella päätöksiään kenellekään!

Suomessa verkkomaksut nousivat 2010- luvulla täysin kohtuuttomasti. Sähkön siirtohinta määräytyy asuinpaikan mukaan, eikä sitä ole mahdollista kilpailuttaa. Sähkönsiirtoa ei voi ostaa Suomessa toimivien alueellisten siirtomaksujen yli.

Verkkoyhtiöiden tuotot ovat sijoitetulle pääomalle uskomattoman korkeita, vaikka sääntely onkin

voimassa. Kaikki sähköyhtiöt ovat puristaneet ylihinnoitetulla siirtosähköllä rusinat pullasta; itse mitään kipua tuntematta ja tavallisia kuluttajia ankarasti rokottaen!

Miten Energiavirasto on nämä hinnat laskenut ja mikä on se niin sanottu kohtuullinen tuotto, joka

verkkoyhtiöiden pitäisi muka saada toimintaansa, tuntuu olevankin täysin mielivaltainen asia.

Milloin Suomen valtiovalta on valmis puuttumaan tähän räikeään epäkohtaan ”ihan oikeasti” vai

jatkaako se tahallisesti entisellä ” no comments ” linjallaan?

Nyt Suomessa onneksi uskalletaan jo nousta asiallisesti kysymään näiden ”mielikuvitushintojen” perään. VATT:in eli Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Mikael Collan on uskaltautunut ulos bunkkeristaan ja kyseenalaistanut koko hintajärjestelyn.

Jakeluverkkojen tilinpäätökset ovat julkisesti saatavilla Energiaviraston sivuilta. Niistä käy selvästi

ilmi, että sähköverkkoyhtiöiden tuotto on ollut jopa yli 100 prosenttia, siihen summaan, jonka ne ovat itse verkkoihinsa sijoittaneet. Eihän tässä hinnoittelussa ole mitään järkeä tai kohtuullisuutta?

Energiavirasto teki valvontamalliinsa muutoksia viime vuonna, jotka osoittautuivat lähinnä kosmeettisiksi. Collanin mielestä perusongelma on hänen mielestään yhä olemassa: se nojaa laskentatapaan, joka ei kuvasta verkkoyhtiöiden toteutuneita kustannuksia läpinäkyvästi ja antaa

kohtuullisen tuoton laskennassa käytetylle omaisuudelle eli sähköverkoille todellisuutta suuremman arvon.

EU:n lainsäädännössä on sähkömarkkina-asetus, joka edellyttää, että sähköverkkopalveluiden hinnoittelun on oltava kustannusvastaavaa. Collanin mukaan nyt Suomessa ei toimita oikein!

Kysynkin, ketkä viranomaiset ovat vastuussa tästä sähköverkkoyhtiöiden kuluttajaylihinnoittelusta? Ahneet sähköyhtiöt vain todelliset kustannukset väärin määritellyt

Energiavirasto ?

Juhani Melanen