Piparkakkujen tuoksu valtaa keittiön

03.12.2020 03:12

Joulukuu on alkanut ja nyt voidaan ruveta fiilistelemään joulun tulemista. Tämä resepti on kulkenut mukana jo kokkikoulusta lähtien ja siitä on jo jokunen vuosi vierähtänyt. Mitä sitä hyviä reseptejä vaihtamaan, kun ne vaan toimii. Piparkakut ovat siitä mukavia, että ne voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää mieluiten purkissa, jotta säilyttävät rapeutensa. Mukavaa joulun odotusta ja nautitaan keittiön tuoksuista.

Paraisten piparkakut

1 1/2 dl siirappia
2 1/3 dl sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.

Piparkakkujen kuorrute

2 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä

tai

2 dl tomusokeria

1 kananmunan valkuainen

Voit valita kummalla kuorrutteella koristelet. Jos laitat kananmunan valkuaisella, silloin kuorrutteesta tulee kovempi kuivuessaan ja voit kuorruttaa paremmin koristetarkoitukseen tulevia piparkakkuja tai taloja.

Mittaa tomusokeri kulhoon. Sekoita joukkoon kylmää vettä pikkuhiljaa, kunnes tahna on sopivan paksuista. Jos kuorrutuksesta tulee liian löysää, lisää tomusokeria. Lusikoi kuorrute esimerkiksi pieneen pakastepussiin ja leikkaa sen yksi kulma auki. Piparkakkujen koristelu voi alkaa!

Onko sinulla joku mieliresepti, jonka haluat jakaa lukijoille? Lähetä se minulle, niin kokeilen sitä ja maukkaimmat niistä julkaistaan lehdessämme. s-posti: niina@jns-mediajakelut.com