66 prosenttia nuorista hakee vain 1–4 kesätyöpaikkaa

13.02.2024 11:02

Eniten kesätyöpaikkoja on yleensä tarjolla helmikuun lopussa: nyt sote-ala aikaisti hakuaan, mara-ala myöhäisti

  • Kesätyöpaikkojen hakusesonki on nyt vilkkaimmillaan.
  • Alla on lista kesätyöilmoitusmääristä 15 suurimmassa kaupungissa.
  • Mielikuva siitä, että kesätyöt ratkaistaan jo vuoden vaihteessa tai viimeistään tammikuun aikana ei pidä paikkaansa. Kolmannes nuorista aloittaa kesätyönhaun helmi–maaliskuussa.
  • Kesätyöpaikkoja löytyy tällä hetkellä eniten kaupasta ja asiakaspalvelusta, terveydenhuollosta, teollisuudesta ja rakennuksilta.
  • Soteala on tänä vuonna aikaistanut kesätyöntekijöiden hakua. Syynä on todennäköisesti hyvinvointialueiden aloittaminen. Matkailu- ja ravintola-alan haku sen sijaan on tänä vuonna tavanomaista myöhemmin.
  • Perinteisesti kesätyöpaikoista jopa 20 prosenttia on ollut Helsingissä, mutta nyt Helsinki-keskeisyys on laskussa.
  • Oikotiellä on tällä hetkellä avoinna noin 9000 kesätyöpaikkaa ja noin 160 uutta kesätyöpaikkaa avautuu joka päivä. Helmikuun loppuun mennessä Oikotien avoimien kesätyöpaikkojen määrän odotetaan olevan noin 20 000.

Tulevan kesän kesätyönhaun sesonki on nyt huipussaan. Joka kolmas nuorista kesätyönhakijoista aloitti työnhaun tammikuussa. Toinen kolmasosa aloittaa helmi–maaliskuussa. Tieto käy ilmi Vastuullinen kesäduuni 2023 -tutkimuksesta, johon osallistui 13 162 suomalaista nuorta.

– Ei kannata luulla, että kesätyöpaikka on saatava jo vuodenvaihteessa tai viimeistään tammikuussa. Se ei pidä paikkaansa. Todellisuudessa työnhaun piikki on nyt tammi–helmikuun taitteessa ja 34 prosenttia kesätyöntekijöistä aloittaa etsimisen vasta helmi- tai maaliskuussa. Ja 7 prosenttia maaliskuun jälkeen, Oikotie Työpaikkojen johtaja Päivi Salminen-Kultanen kertoo.

– Tällä hetkellä on avoinna noin 9000 kesätyöpaikkaa. Eniten kesätyöpaikkoja tapaa olla tarjolla helmikuun lopussa. Se on suunta nytkin. Ja osa pesteistä tulee tarjolle vielä myöhemmin keväällä, Salminen-Kultanen lisää.

Vastuullinen kesäduuni 2023 -tutkimuksen vastaajat ovat 15–29-vuotiaita. Vastaajat olivat viime kesän kesätyöntekijöitä.

Väärä käsitys voi näkyä ei-toivottavana ilmiönä

66 prosenttia nuorista hakee vain 1–4 kesätyöpaikkaa. Eli vain kolmannes lähettää enemmän kuin 4 kesätyöhakemusta. Määrät ovat varsin pieniä ja siinä voi näkyä väärää käsitystä töiden saatavuudesta.

– Tähän voi vaikuttaa käsitys, että kesätyö olisi saatava heti tammikuussa tai sitten juna meni jo. Niin ei kannata ajatella. Nytkin helmikuun lopussa odotetaan olevan auki 20 000 kesätyöpaikkaa, Salminen-Kultanen sanoo ja jatkaa:

– Hienoa, jos työ löytyy nopeasti. Osalle se ei kuitenkaan niin ripeästi löydy. Ei kannata lannistua. Parhaimmillaan kesätyöpaikkoja voi olla samanaikaisesti avoinna 20 000. Yhdessä ilmoituksessa voi olla tarjolla satoja pestejä.

Sote-ala aikaisti kesätyönhakua, mara-ala myöhäisti

Tämän vuoden kesätyönhaku poikkeaa usean ison alan osalta viime vuosien kaavasta.

– Sote-ala aloitti nyt kesätyöntekijähaun selkeästi tavanomaista aikaisemmin. Sieltä ensimmäiset haut alkoivat jo marraskuussa ja iso osa alkoi tammikuun alkupuoliskolla. Siinä voi näkyä hyvinvointialueiden perustaminen. Julkisen sektorin sote-yksiköt ovat nyt henkilöstömäärältään aiempaakin kookkaampia, Salminen-Kultanen toteaa.

– Matkailu- ja ravintola-alan haku on sen sijaan tänä vuonna aiempaa myöhemmin. Se johtunee taloustaantumasta. Henkilöstötarpeen ennustaminen on vaikeutunut. Rakennusalalle taas kesätyöpaikkoja on tullut tänä vuonna jo paljon tarjolle, vaikka ala kärsii taantumasta. Kyse lienee siitä, että kesä on kuitenkin alan aktiivisin sesonki ja kesätyöt ovat rakennusfirmoille merkittävä työvoiman kerryttämiskeino pidemmälläkin tähtäimellä, Salminen-Kultanen kommentoi.

Ison työllistäjän kaupan alan isot toimijat aloittivat kesätyöntekijähakunsa hyvissä ajoin tammikuussa, mutta sen alan haku kokonaisuutena ajoittuu pitkälle aikavälille.

Eniten on kaupassa ja asiakaspalvelussa

Nyt kesätyöpaikkoja löytyy runsaasti asiakaspalvelun ja kaupan alan tehtävissä. Uusia kesätyöpaikkailmoituksia julkaistaan nyt noin 160 ilmoituksen päivävauhdilla. Runsaasti avoimia paikkoja on terveydenhuollossa, teollisuudessa ja rakennusalalla. Yleisimmät kesätyötehtävät sijoittuvat asiakaspalvelun tehtäviin. Suosituimpia ilmoituksia tapaavat olla kaupan alan myyjien paikat suurissa ketjuissa.

Kauppa ja asiakaspalvelu: nyt 2712 kesätyöpaikkaa
Terveydenhuolto: nyt 1602 kesätyöpaikkaa
Teollisuus: nyt 1558 kesätyöpaikkaa
Rakennus- ja kiinteistöala: nyt 1156 kesätyöpaikkaa
Matkailu- ja ravintola-ala: nyt 957 kesätyöpaikkaa
Logistiikka ja varastointi: nyt 485 kesätyöpaikkaa

Helsinki-keskeisyys vähenee, Lappeenranta erottuu

25 prosenttia kaikista tällä hetkellä julki olevista kesätyöpaikkailmoituksista on Uudeltamaalta. Perinteisesti kesätyöpaikoista jopa 20 prosenttia on ollut Helsingissä. Näyttää siltä, että Helsinki-keskeisyys on laskussa.

– Tällä hetkellä noin 13 prosenttia kesätyöpaikkailmoituksista on Helsingistä. Helsinki-keskeisyys on vähentynyt viime vuosina. Vuonna 2022 paikoista 19 prosenttia ilmoitettiinHelsinkiin, tänä vuonna vastaava luku on 12 prosenttia, Salminen-Kultanen sanoo.

– Yksittäisistä kaupungeista Vantaan osuus oli vuosi sitten 9 prosenttia kokonaismäärästä, nyt se on 5 prosenttia. Lappeenranta puolestaan on noussut yllättävästi. Sinne on ollut tänä vuonna kesätyöilmoituksia enemmän kuin esimerkiksi Kuopioon, Jyväskylään ja Lahteen, jotka ovat selkeästi isompia kaupunkeja. Etelä-Karjalassa teollisuuden suuret työnantajat aloittivat hakunsa tavanomaista aikaisemmin, Salminen-Kultanen päättää.

Kesätyöilmoitukset 15 suurimmassa kaupungissa tällä hetkellä:
1. Helsinki 752, 2. Espoo 436, 3. Tampere 480, 4. Vantaa 316, 5. Oulu 314, 6. Turku 307, 7. Jyväskylä 195, 8. Kuopio 201, 9. Lahti 145, 10. Pori 186, 11. Kouvola 159, 12. Joensuu 155, 13. Lappeenranta 231, 14. Hämeenlinna 185, 15. Vaasa 170.

Kuva: ELEVATE