Hämeen taidepalkinto 2023 kuvataiteilija ja muotoilija Edwina Goldstonelle

17.11.2023 03:11

Hämeen taidetoimikunta on päättänyt myöntää Hämeen taidepalkinnon kuvataiteilija ja muotoilija Edwina Goldstonelle. Toimikunta myöntää palkinnon tunnustuksena pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta toiminnasta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Edwina Goldstonen työskentelylle on ominaista teko- ja toteutustapojen monipuolisuus ja koskettavuus. Oman laajan ja syvällisen taiteellisen tuotantonsa lisäksi hän on toteuttanut lukuisia yhteisöjä ja ihmisiä merkittävällä tavalla yhdistäviä ja osallistavia projektiluontoisia teoksia. Tällaisia ovat esimerkiksi yhteisötaideteos Pelmuraali (Riihimäen Telluskadun ja Linnunradankadun risteyksessä olevan talon seinä) ja Muraali Riihimäen poliisitalon ja taidemuseon seinässä, joka toteutettiin yhdessä Lasitehtaan koulun oppilaiden kanssa. Erityinen kokonaisuus oli myös seitsemän vuotta kestänyt projekti ja teoskokonaisuus Maan laulu, joka perustuu kirpputorilta löytyneisiin lasinegatiiveihin, joiden kuvat kertoivat Nurmi-Vahvialan yhteisön elämästä Karjalan Kannaksella vuosina 1924–1940.

Goldstone käyttää teoksissaan usein esineitä, joihin liittyy henkilökohtaista historiaa ja kulttuurisesti huomioitavia merkityksiä ja tarinoita. Monet hänen töistään herättävät ihmisen huomioimaan ja ajattelemaan niin uhanalaisen luonnon, eläinten kuin ympäristöjen suhdetta omaan olemiseensa.

Edwina Goldstone on ollut perustamassa transkulttuuristen taiteilijoiden Catalysti – transcultural artist in Finland -verkostoa, joka edistää ulkomailta Suomeen muuttaneiden taiteilijoiden asemaa ja työskentelymahdollisuuksia Suomessa.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.