Huomioi nämä juhlakauden leivonnaisten koristeluissa

06.05.2024 02:05

 

 

Juhlakausi lähestyy ja makeita leivonnaisia tehdään eri lähtöön. Makeat leivonnaiset ovat erilaiset kakut, piirakat, pullat ja pikkuleivät. Näiden koristeluissa tulee huomioida, että kaikki ei sovi koristekäyttöön.

Leikkokukat koristeena

Nykyään on suosittua käyttää erilaisia leikkokukkia levonnaisten koristeluissa. Kaikki kukat eivät kuitenkaan sovellu leivonnaisten koristeeksi. On hyvä muistaa, ettei kukkakaupoissa myytäviä leikkokukkia ei ole kasvatettu alun perinkään elintarvikekäyttöön. Kukkien käyttötarkoitus ei ole syötäväksi kelpaava tuote, jolloin kasvinsuojeluaineiden käyttökin on sallivampaa kuin esimerkiksi kasvisten ja hedelmien osalta. Leikkokukat pysyvätkin myyntikelpoisina erilaisten kasvinsuojeluaineiden ansiosta. Kasvinsuojeluaineen tarkoituksen on suojella kasvia tuholaisilta.  Leikkokukista voi kulkeutua kakun kermavaahtoon kasvinsuojeluaineiden jäämiä, joiden laatua ja määrää ei tunneta. Tämä on tuntematon riski, joka on hyvä tiedostaa. Joten kauppojen leikkokukkia ei tule suosia leivonnaisten koristeluissa.

Jos leikkokukkia kuitenkin halutaan käyttää leivonnaisten koristeluissa, tulee suojaus olla asianmukainen. Kukkien ei tule olla suorassa kontaktissa leivonnaisten kanssa. Suojauksena voi käyttää esimerkiksi foliota, kukkaputkea tai tuorekelmua, jolloin vältetään kukan ja leivonnaisen välinen kosketuspinta. Tässä tapauksessa asiakkaalle on tärkeää kertoa, että kukat ovat ainoastaan koristeita, eivätkä syötäviä.  

Kasvin myrkyttömyyden voi tarkastaa helposti Myrkytystietokeskuksen (HUS) sivuilta löytyvästä kasviluettelosta. 

HUS:n kasviluettelo

 
 
 
 

Marjat koristeena

Ulkomaalaisten marjojen koristekäytössä tulee huomioida – käytetäänkö pakastettuja vai tuoreita marjoja. Tuoreita ulkomaalaisia sekä kotimaisia marjoja voi käyttää koristelussa kuumentamatta.

Kotimaisia pakastemarjoja ei tarvitse myöskään kuumentaa ennen käyttöä, kun taas käytettäessä ulkomaalaisia pakastemarjoja – tulee marjat kuumentaa ennen käyttöä. Marjojen alkuperämaa tulee aina tarkistaa pakkauksesta – pakkaaja voi olla suomalainen, mutta marjat ulkolaisia.

 

Lähde: Päijät-Hämeen Ympäristöterveys

Kuva: Niina Ojansivu