Joulukinkku

22.12.2019 04:12

Joulukinkkuja on monenlaisia, löytyy pienempiä rullia, luuttomia juhlakinkkuja ja perinteisiä kinkkuja. Tuore suolattuja ja pakastettuja kinkkuja. Mikäli valitset pakastetun kinkun, ota se ajoissa sulamaan jääkaappiin, kinkku sulaa koosta riippuen 2-4 päivää.

Paistopäivänä tai iltana, ota kinkku huoneen lämpöön n. 2-4 tuntia aikaisemmin.  Kinkku on paistovalmis, kun sen sisälämpötila on n. +10 astetta.

Laita kinkku reunalliselle paistopellille tai suurehkoon kinkkuvuokaan ritilän päälle. Voit käyttää myös paistopussia.  Älä irrota verkkoa, se pitää kinkun kauniin muotoisena. Aseta kinkku nahkapuoli ylöspäin.  Työnnä paistomittari (suosittelen mittarin käyttöä) kinkun paksuimpaan kohtaa, vaikka viistosti, että saat mittarin piikin suhteellisen keskelle kinkkua. Varo kuitenkin osumasta luuhun (mittarin asteluku vääristyy).  Laita vuokaan 2 dl vettä, estää kinkusta valuvan nesteen tarttumista kiinni.

Uunin lämpötila 125 astetta.

Laita kinkku uuniin, kinkku on valmis, kun mittari näyttää vähintään +77 astetta, jolloin kinkku on mehevä, hieman kostea sisältä. Jos, taas pidät ylikypsästä joulukinkusta paista n. + 83 asteiseksi.

Kinkun kuorrutus:

Anna kinkun hivenen jäähtyä ja irrota verkko, sekä nahka. Sivele kinkun pinta sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja, voit tehdä koristeruudukon veitsellä ja painaa kokonaisia neilikoita ruudukon leikkauskohtiin. Neilikka on vahvan makuinen, jos et pidä sen mausta jätä suosiolla pois. Kuorruta kinkkua +250 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, tarkkaile koko ajan, koska kuorrutus tummuu helposti.