Lahti on osoittanut merkittävää ja pitkäjänteistä sitoutumista kestävään kehitykseen, mikä yhdessä alueen luontoympäristön ja matkailupalveluiden kanssa vaikutti valintaan.

Lahti on esivalittu Euroopan 20 parhaan matkakohteen joukkoon. Kaupungit on valittu niiden matkailutarjonnan sekä erityisesti niiden kestävän kehityksen edistämisen perusteella.

Valinnan tekee EuropeanBestDestinations.com matkailusivusto, yhteistyössä Euroopan komission alaisen matkailun EDEN-verkoston (European Destinations of Excellence) kanssa. Euroopan parhaiden matkakohteiden kilpailu julkaistiin jo 13. kerran.

Valitsijoiden mukaan Euroopan ympäristöpääkaupunkina Lahti on osoittanut merkittävää ja pitkäjänteistä sitoutumista kestävään kehitykseen, mikä yhdessä alueen luontoympäristön ja matkailupalveluiden kanssa vaikutti Lahden valintaan. Lahdessa ja Järvi-Suomessa puhdas luonto näkyy niin asukkaiden arjessa kuin matkailijoidenkin palveluissa.

–  Suomalainen ja lahtelainen luonto ovat ainutlaatuisia ja niiden vaaliminen on tärkeä syy ympäristötekoihimme. Ympäristöteema näkyy nyt vahvasti myös matkailussa ja se on Lahdelle Euroopan ympäristöpääkaupunkina valtava etu, sanoo ympäristöpääkaupungin ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Vastuulliset matkakohteet houkuttelevat ulkoilemaan

Kilpailussa matkakohteet jaotellaan eri teemojen alle. Lahden seutu on parhaiden vastuullisten kohteiden joukossa. Ne houkuttelevat matkailijoita ulkoaktiviteettien pariin kuten pyöräilemään, hiihtämään, uimaan tai patikoimaan.

Lahden seutu kilpailee myös parhaan luontomatkailukohteen kategoriassa. Salpausselkä Geoparkin ainutlaatuinen geologinen ympäristö satoine järvineen, harjuineen ja suppineen tarjoaa virkistyskäyttömahdollisuuksia niin alueen asukkaille kuin kotimaisille ja kansainvälisille vieraillekin.

–  Euroopan parhaimpien kohteiden joukkoon pääseminen tuntuu hyvältä koko maakunnan matkailuväen puolesta. Toki haluamme olla oman sarjamme ykkösiä. Lahden seudun tavoitteena on olla kestävän matkailun alue vuoteen 2025 mennessä. Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi on nostanut seudulla entuudestaan vastuullisen matkailun merkitystä ja samalla antanut erinomaisen taustan kestävän matkailun edistämiseksi maakunnassa, toteaa Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsman.

Lahden seudun luonnon erityispiirteitä esille nostava Salpausselkä Geopark on edennyt pitkälle Unesco-tunnustuksen hakemisessa. Ensimmäiseltä Salpausselältä juotavan puhtaalle eteläiselle Päijänteelle ulottuva alue on Suomen eteläisin geopark-kohde.

–  Geopark-konseptissa kestävän luontomatkailun kehittäminen on yksi keskeisimmistä tavoitteista, ja Salpausselkä Geoparkin puitteissa on tätä työtä ehditty jo muutama vuosi tehdä. Kilpailun kategoriat sopivat Lahden seudulle tästäkin näkökulmasta siis erittäin hyvin, toteaa Salpausselkä Geoparkin toiminnanjohtaja Kati Komulainen.

Eurooppa äänestää kohteista 20.1.-10.2.2022

Nettiäänestys parhaista matkakohteista käynnistyy 20.1.2022, jolloin kandidaattikaupungit virallisesti julkaistaan. Ääniä voi antaa yhden viikossa per IP-osoite. Eniten ääniä saneet kaupungit palkitaan 10.2.2022 Brysselissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Äänestää voi osoitteessa https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2022