Loppiainen

06.01.2024 07:01

Loppiainen on kirkollinen pyhäpäivä ja se on jopa jouluakin vanhempi juhla. Loppiaista vietetään tammikuun 6. päivä ja vuonna 2024 loppiainen on lauantaina.

Suomessa loppiaiseen ei kuulu selkeitä perinteitä, jonka takia moni ei välttämättä tiedä miksi loppiaista vietetään. Suomenkielinen sana ”loppiainen” kuitenkin viittaa joulun ajan loppumiseen ja käytännössä päivä mielletään paluuna arkeen. Usein juuri loppiaisena kuusi viedään pois ja joulukoristeet pakataan takaisin laatikkoihin. Loppiainen on kuitenkin vanhimpia kristillisiä pyhäpäiviä ja se on jopa jouluakin vanhempi juhlapäivä.

Alun perin tammikuun 6. päivä oli Kristuksen syntymän merkkipäivä. Myöhemmin, 350-luvulla, Kristuksen syntymisen juhla kuitenkin siirrettiin sen nykyiselle paikalle eli joulukuun 25. päivään. Todennäköisesti muutoksen syynä oli pyrkimys häivyttää samaan aikaan juhlittavan pakanallisen juhlan piirteitä.

Sittemmin loppiainen on saanut uusia merkityksiä eri kirkkokunnissa. Protestanttisessa ja katolisessa kirkossa loppiaisen aiheeksi on valikoitunut idän tietäjien vierailu Jeesus-lapsen seimellä, kun taas ortodoksisessa kirkossa muistetaan Jeesuksen kasteseremoniaa. Joissakin maissa loppiaisena muistetaan myös Jeesuksen ensimmäistä julkista ihmetekoa Kaanaan häissä.

Kuvaaja: cottonbro studio

Lähde: evl