Ikärikkaiden talvisista muistoista tanssia, laulua ja liikettä – kevät tuo elämykselliset liikuntaharjoitukset Hiihtomuseolle

08.01.2024 01:01

Tarinallistettuihin ja moniaistisiin liikuntaharjoituksiin voi osallistua Hiihtomuseolla keväällä 2024. Harjoitukset syntyivät Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä -hankkeessa, joka käynnistyi syksyllä 2023 ikärikkaille suunnatuilla muistelutapahtumilla.

Erilaiset liikunnan ammattilaiset suunnittelevat muistojen pohjalta liikuntaharjoituksia. Harjoituksia tarjotaan kolmella eri teemalla: Salpausselän kisat, lumileikit ja hiihtoretket. Harjoitukset suunnitellaan niin, että ne soveltuvat eritaustaisille liikkujille. Museon kokoelmien kuvamateriaalit ja videoaineistot luovat tunnelmaa harjoitustilaan.

Ohjaajista tanssitaiteilija Leena Keizer on kulttuurin moniammattilainen, joka tuottaa esityksiä eri-ikäisille yleisöille teattereihin, luontoon ja kiertueille. Leena Vilponen on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja, hän on ohjannut kiinalaista taijiliikuntaa yli 30 vuotta. Tarja Kindstedt on fysioterapeutti sekä geriatrisen- ja muistikuntoutuksen asiantuntija. Päivi Vihma on liikunnan opettaja ja muusikko, laulava kuperkeikkamaisteri.

– Tuokio tempaa osallistujat mukaan mielikuvituksen maailmaan, jossa otetaan liikkuen aikaa ilolle, ihmettelylle ja yhdessäololle, kuvailee Leena Keizer.

 – Herätetään muistot eloon yhdessä liikkuen, laulaen, kuunnellen ja aistien, kannustaa puolestaan Päivi Vihma.

Liikuntaharjoitukset käynnistyvät Hiihtomuseossa tammikuussa 2024 ja niitä järjestetään toukokuulle asti. Harjoitusten tarkemmista aikatauluista ja ilmoittautumisesta tiedotetaan Hiihtomuseon verkkosivuilla alkuvuodesta. Osallistuminen on maksutonta kaikille yli 65-vuotiaille.

Muistot liikkeeksi -hankkeen tavoitteena on kehittää Hiihtomuseon senioriyleisötyöhön uusia toimintamalleja, jotka lisäävät ikäihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Ajatuksena on liikkumisen ja kulttuuriperinnön yhdistäminen, sekä sosiaalisen ja osallistavan toiminnan mahdollistaminen. 

Kuva: Leena Keizer ja Ulla Viljanen kuvaaja: Karoliina Redsven Lahden museot