Isäni oli poikennut kauppahallissa ostoksilla ja toi tuliaisina tyttärelleen pakaste ankan. Siitä onkin aikaa, kun viimeksi olen syönyt ankkaa, taitaa olla ulkomaan reissulla Budapestissä muutama vuosi sitten. Ankka on tummalihaista ja erittäin maukasta, sen kanssa sopivat vahvat maut ja tässä reseptissä niitä on.
1 ankka
suolaa, mustapippuria
Glaseerauskastike
1 dl hunajaa
3 rkl appelsiinin mehua
3 rkl balsamicoa
2 rkl soijaa
2 rkl sweetchilikastiketta
Appelsiinikastike
3 dl vesi
1 kanaliemikuutio
1 dl valkoviiniä
1 dl appelsiinin mehua
noin 2 rkl glaseerauskastiketta
1–2 dl kermaa
ripaus kurkumaa väriksi
suolaa, pippuria
1 rkl maizenasuurustetta
Sulata ankka jääkaapissa (pari päivää) ja ota huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsennystä. Kuivaa ankka talouspaperilla ja pistele nahkaan reikiä, jotta nahkasta tulee rapea. Hiero pintaan suolaa ja pippuria. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
Pane ankka reunallisen uunipellin päälle asetetulle ritilälle. Aloita kypsennys rintalihat alaspäin ja käännä ankka kypsennyksen puolivälissä. Ankkaa on hyvä valella paistoliemellä silloin tällöin kypsennyksen aikana.
Paistoaika on noin 1 tunti/2 kg. Ankan sisälämpö suositellaan n. 58 astetta, mutta nämä on makuasioita, joku tykkää kypsemmästä kuin joku toinen.
Kiehauta glaseerauskastikkeen ainekset pienessä kattilassa. Ota kypsä ankka uunista, nosta uunin lämpötila 225-asteeseen ja valele se kauttaaltaan glaseerauskastikkeella. Säästä vähän lientä kastikkeen mausteeksi. Pane ankka kuumaan uuniin, kunnes sen pinta on kauniinruskea.
Appelsiinikastike:
Mittaa vesi, kanaliemikuutio, viini, appelsiinimehu ja maizena kattilaan. Sekoita ja lisää glaseerauskastiketta ja keitä hetki. Lisää kerma ja värjää kastike keltaiseksi ripauksella kurkumaa. Keitä hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.