Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin 2024 ohjelmisto julkistettu – Juhlavuoden teemana Sinfoninen sykli

15.01.2024 01:01

Juhlafestivaalilla vierailee mm. Radion sinfoniaorkesteri ja sopraano Golda Schultz

Sinfonia Lahden 25. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 29.-31.8.2024. Juhlafestivaali huipentaa Sinfonia Lahden ylikapellimestarin Dalia Stasevskan nelivuotisen kauden festivaalin taiteellisena johtajana. Dalia Stasevskan johdolla festivaalilla kuullaan kaikki Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa sekä Luonnotar.

Festivaalin avaa Sinfonia Lahti torstaina 29.8. sinfonioilla 1 ja 2. Radion sinfoniaorkesterin vierailukonsertin ohjelmassa perjantaina 30.8. on sinfoniat 3 ja 5 sekä Luonnotar, jonka solistiksi saapuu ensi kertaa Lahteen etelä-afrikkalainen huippusopraano Golda Schultz. Lauantain päätöskonsertissa 31.8. kuullaan sinfoniat 4, 6 ja 7. Orkesterikonsertteja täydentää perjantaina Pajolaine-kansalauluduon tarinallinen Runonlaulaja-konsertti sekä lauantaina iltapäivällä järjestettävä kamarimusiikkikonsertti, jossa näyttelijälegenda Seela Sella lukee Aino Sibeliuksen kirjeitä, ja Sibeliuksen pianomusiikkia esittää Vilina Rainisto. Perinteiseen tapaan ennen kaikkia orkesterikonsertteja järjestetään festivaaliohjelmaa taustoittavat Johdatus konserttiin -tilaisuudet. 

Juhlafestivaalin visuaalisen ilmeen on suunnitellut Klaus Haapaniemi, yksi Suomen kansainvälisesti arvostetuimmista muotoilijoista. Suunnittelun inspiraationa on Vesijärvi ja sen pinnanalainen fantasiamaailma, sitä ympäröivä taivaankansi ja tähdistö, sekä vedenalainen kuoro.

Sibeliustalossa vuosittain järjestettävä Sibelius-festivaali on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisten musiikkifestivaalien kartalla. Festivaalin taiteellisina johtajina ovat toimineet Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu, Dima Slobodeniouk ja nyt viiveisimpänä Dalia Stasevska. Vierailukutsuihin ovat vuosien aikana vastanneet myöntävästi taiteilijat ja orkesterit maailman huipulta. Festivaalilla on laaja vakiintunut kansainvälinen yleisö, vuoden 2023 festivaalilla vieraili kuulijoita kaikkiaan 21 eri maasta.

Sibelius-festivaalin lipunmyynti alkaa 15.1.2024 klo 10 Lippu.fi-myyntikanavissa.

SIBELIUS-FESTIVAALI 2024
29.-31.8.2024 Sibeliustalo, Lahti
Dalia Stasevska, taiteellinen johtaja

To 29.8. klo 19 Sibeliustalo
AVAJAISKONSERTTI
Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari

Sinfonia nro 1
Sinfonia nro 2

Pe 30.8. klo 16 Sibeliustalo, Puusepän sali
RUNONLAULAJA
Pajolaine-kansanlauluduo:
Minna-Liisa Tammela, laulu, itkuvirret, jouhikko
Emmi Kuittinen, laulu, itkuvirret, kantele

Pe 30.8. klo 19 Sibeliustalo
VIERAILUKONSERTTI
Radion sinfoniaorkesteri
Dalia Stasevska, kapellimestari
Golda Schultz, sopraano

Sinfonia nro 3
Luonnotar
Sinfonia nro 5

La 31.8. klo 13 Sibeliustalo, Puusepän sali
AINO
Seela Sella, kertoja
Vilina Rainisto, piano

Kuusi impromptua op. 5
Caprice op. 24 nro 3
Valssi op. 24 nro 5
Nocturno op. 24 nro 8
Romanssi Des-duuri op. 24 nro 9

La 31.8. klo 17 Sibeliustalo
PÄÄTÖSKONSERTTI
Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari

Sinfonia nro 4
Sinfonia nro 6
Sinfonia nro 7