VII valtakunnallisen TangoMaestro tangolaulukilpailun 2023 finaali Savonlinnassa, mukana Heikki Kirjola Nastolasta ja Tuomo Säkkinen Lahdesta

27.09.2023 03:09

TANGOMAESTRO TANGOLAULUKILPAILUN FINAALI 30.9.2023

Lauantaina 30.9.2023 Savonlinnassa järjestettävän VII valtakunnallisen TangoMaestro tangolaulukilpailun finaaliin on yltänyt myös kaksi osallistujaa Päijät-Hämeestä – Heikki Kirjola Nastolasta ja Tuomo Säkkinen Lahdesta.

 TangoMaestro tangolaulukilpailu on haastavin Suomessa järjestettävä kevyen musiikin laulukilpailu. TangoMaestro tangolaulukilpailun alkukilpailukiertueelle eri puolilla Suomea ja videokarsinnoissa ehti kevään 2023 aikana osallistua lähes 200 laulajaa, joiden ikähaarukka on 18-75.

 

Savonlinnan Kulttuurikellarilla 30.9.2023 järjestettävässä kaksivaiheisessa finaalissa mittelevät naisten ja miesten sarjassa viisi naista ja viisi miestä eri puolilta Suomea: Aurora Collan (Helsinki), Kari Järvelä (Kaustinen), Heikki Kirjola (Nastola), Anna-Kaisa Lassila (Kälviä), Ilkka Ollonen (Imatra), Henna Oraste (Jyväskylä), Riitta Rahkonen (Toholampi), Armi Ratamaa (Mäntyharju), Jari Roth (Ähtäri) ja Tuomo Säkkinen (Lahti).

 

Finalistit esiintyvät kuudesta alan huippumuusikosta koostuvan akustisen TangoMaestro Orchestran kanssa, jossa musisoivat Susanna Mieskonen-Makkonen, viulu (Savonlinna), Kirsi Laamanen, harmonikka (Savonlinna), Matti Makkonen, sello, musiikin sovitus ja johto (Savonlinna), Vili Paavilainen, kitara (Joensuu), Petri Herranen, piano (Iisalmi) ja Jarmo Hiekkala, kontrabasso (Kuopio).   

 

Finaalin ohjelmassa on yhteensä 32 suomalaista tangoa. Kukin finalisti on valmistanut finaalia varten yhden oman sarjan pakollisen ja kolme arvottua tangoa, joita he pääsevät valmistamaan TangoMaestro Orchestran kanssa finaalia varten edellisenä päivänä. Orkesterin urakka on valtava – käytännössä sille tulee harjoituspäivänä lähes 80 tangon soittokertaa ja finaali-illan aikana kuullaan yhteensä 32 tangoesitystä.

 

Finaalin tuomariston muodostavat TangoMaestro tangolaulukilpailun taiteellinen johtaja Matti Taskinen, mediavaikuttaja Peter Nyman, TangoMaestro Orchestran taiteellinen johtaja Matti Makkonen sekä vuonna 2017 naisten sarjan TangoMaestroksi valittu Eija Kettunen, joka on vuosia laulanut mm. Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. Finaalitapahtumassa on mukana myös Toivo Kärjen poika – suomalaisen kevyen musiikin asiantuntija Kalervo Kärki, jonka mukaan TangoMaestro Orchestran soittoa voisi verrata parhaiden 1940- ja 1950-lukujen tanssiorkestereiden soitantaan.

 

Finaalitapahtuma taltioidaan ja siitä lähetetään myöhemmin kooste televisiossa. Illan juontaa Aarno Cronvall.

Suomalaista tangoa tunteella, taidolla ja perinteitä kunnioittaen. Tyylinmukainen tulkinta ratkaisee.

 

TangoMaestro tangolaulukilpailun järjestävä TangoSawo ry tekee suomalaista kulttuurihistoriaa vaalimalla suomalaisen tangon asiaa. Yhdistyksen toiminnoista merkittävä osa siirtyi vuonna 2021 Savonlinnaan, jossa on siitä lähtien järjestetty kilpailun finaali.

 

Seitsemättä kertaa järjestettäväTangoMaestro tangolaulukilpailu on otettu erittäin hyvin vastaan kilpailijoiden keskuudessa. Ammattilaiset ja pitkään laulua harrastaneet laulajat ovat löytäneen kilpailun ympäri Suomen. Kilpailun finaali on vaativa ja laulajat joutuvat tekemään sen eteen todella töitä. Koko TangoMaestro-toiminnan lähtökohtana on tyylinmukainen laulaminen ja se, että laulamiseen löydettäisiin takaisin AJATUS. Laulajat ovat odottaneet tällaista kisaa, jossa vain laulu merkitsee – ei siis muut ulkomusiikilliset asiat tai esim. laulajan ikä!

 

TangoMaestro tangolaulukilpailun taiteellinen johtaja laulunopettaja-muusikko Matti Taskinen kertoo, että kyseessä on erittäin korkeatasoinen kilpailu. TangoMaestro tangolaulukilpailuun on valittu vaativia, harvinaisempiakin tangoja. Ääni ja tyylinmukainen tulkinta ratkaisevat, muut seikat ovat sivuasia.

 

-TangoMaestrossa mennään musiikki edellä. Kilpailukappaleet valitsemme siten, että kuulemme aidosti laulajien taidot. Tyylinmukainen tulkinta on kaiken pohjana, tangossa siis rytmiikan käyttö ja fraseeraus. Rytmi on tunnetta, ja tunne on rytmiä. Kumpikaan näistä ei saa puuttua tangoa laulettaessa, Taskinen kuvailee.

 

Tangon laatuun pohjautuva kilpailu perustuu perinteiseen tangomusiikkiin. Taskisella ei ole mitään sitä vastaan, että tangomusiikkiakin uudistetaan.

 

-Pitää kuitenkin taitaa perinne ennen kuin voi uudistaa. TangoMaestron tavoite on vaalia perinteitä, ja samalla viedä niitä eteenpäin, Taskinen pohtii.

 

Kyseessä on ohjelmallisesti vaativa kilpailu, jossa halutaan kunnioittaa kilpailijoita luomalla jokaiselle mahdollisimman hyvät lähtökohdat päästä parhaaseen tulokseen. TangoMaestro-tiimi tukee ja harjoittaa finalisteja ohjaamalla laulajia parhaaseen äänenkäyttöön ja tyylinmukaiseen tulkintaan. Kaikille halukkaille on tarjolla koulutusta läpi vuoden tangolaulukursseilla, joita järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Finaalissa kukin laulaja saa laulaa hänen kohdalleen osuneet tangot haluamassaan sävellajissa.

-Lavalla voi olla turvallisin mielin. Ei tarvitse jännittää mitään, Taskinen toteaa.

TangoMaestro tangolaulukilpailun järjestää TangoSawo ry, jonka puheenjohtajana toimii sellotaiteilija ja kapellimestari Matti Makkonen. TangoMaestro tangolaulukilpailun lisäksi TangoSawo ry järjestää vuosittain eri puolille Suomea ulottuvia konserttikiertueita, joissa solisteina esiintyy edellisten vuosien TangoMaestro-menestyjiä. Marraskuussa 2017 julkaistiin ensimmäinen TangoMaestro-äänite sisältäen pääosin harvemmin kuultuja suomalaisia tangoja. Jouluksi 2020 julkaistiin Aavistus joulun -äänite, jonka esim. YLE1 nosti merkittävien uusien kotimaisten joululevyjen joukkoon. Keväällä 2022 julkaistiin Hopekuvastin-äänite, jolle taltioitiin mm. aiemmin julkaisemattomia Toivo Kärjen upeita tangoja. Lokakuussa 2023 taltioidaan Savonlinnassa TangoMaestro Orchestran ja TangoMaestrojen kolmas suomalaisia tangoja sisältävä äänite.

Lauantaina 30.9.2023 klo 18.00, Savonlinnan Kulttuurikellari

VII Valtakunnallisen TamgoMaestro -tangolaulukilpailun finaali

Kilpailun 10 finalistia ja TangoMaestro Orchestra, johtaa Matti Makkonen

Kesto: noin 4 tuntia (sis. kaksi väliaikaa)

Liput: 28/25 € ennakkoon www.nettilippu.fi ja ovelta puoli tuntia ennen

Järjestää yhteistyössä: TangoSawo ry, Nova Records Oy – V Suruton Festivaali, Olavin Jazz ry. Yhteistyössä: Savonlinnan kulttuurikellari ry

 

Kuvassa vuoden 2021 Oiva Makkonen sekä TangoMaestro Orchestra (Kuvat: Juuso Koski)