Raision uusi pastalinja vauhdissa

27.09.2023 03:09

 

Hyviä uutisia pastan ystäville: hyllyt ovat taas täyttymässä ja kaikkia pastalaatuja on kohta saatavilla. Raision upouusi pastalinja on nyt käynnistetty, ja ensimmäiset tuotteet ovat matkalla kauppoihin. Sattumalta linjaston uusimistyöt osuivat juuri samaan aikaan, kun toimialalla oli muutenkin haasteita.

Uusi pastalinja on valmistunut ajallaan, ja ensimmäiset Torino®-tuote-erät ovat valmistuneet Raisiossa. Italialaisten pastamestareiden kanssa rakennettu uusi linjasto korvaa jo tiensä päähän tulleen vanhan linjaston ja mahdollistaa samalla entistä suuremmat tuotantomäärät.

Pastalinjan uusiminen ei ollut aivan yksinkertaista, sillä vanha linjasto purettiin ja osat nostettiin korkean myllyn katon kautta ulos isolla nosturilla. Sen jälkeen uuden linjaston palaset nostettiin samaa reittiä sisälle. Uuden linjaston asentaminen kesti kaikkiaan noin 10 viikkoa. Urakan aloitusta jouduttiin lykkäämään yli vuodella koronan aiheuttaman komponenttien saatavuusongelman vuoksi.

Mikä on ollut Raision osa ”pastakriisissä”?

”Toimialalla on ollut kesän aikana haasteita pastan tuotannossa, mikä on nostanut Raision Torino®-pastojen kysyntää. Harmillisesti kysynnän kasvu osui juuri samaan ajankohtaan pastalinjauudistuksen kanssa. Pastaa oli valmistettu varastoon määrä, jonka arvioitiin riittävän linjaston uusimisen ajan, mutta äkillisesti kasvanutta kysyntää ei voinut kukaan ennakoida. Kauppojen pastahyllyissä on siksi ollut puutteita myös Raision tuotteiden osalta”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Pauliina Öhman.

Torino vastaa monipuolistuneeseen kysyntään

Raisiossa on tehty Torino®-pastaa jo vuodesta 1990. Tuotemerkki on siis nimestään huolimatta aidosti suomalainen: koostumuksen kannalta keskeisen durumvehnän lisäksi pastoissa on kotimaista vehnää, kauraa, ruista ja jopa vihanneksia. Tämä tekee tuotteista paitsi kotimaisuusasteeltaan korkeampia, myös ravitsemuksellisilta arvoiltaan rikkaampia. Lähes kaikki Torino®-pastat ovat runsaskuituisia. Raision valmistamaa pastaa käytetään paljon myös ammattikeittiöissä pastan hyvän laadun ja käyttöominaisuuksien vuoksi.

”Yleisesti ottaen pastatuotteet ovat pysyneet kuluttajien suosiossa vuodesta toiseen, ja eniten ostetaan perinteistä sarvimakaronia. Pastamaussa on kuitenkin tapahtunut joitain muutoksia viime vuosien aikana, sillä tummien ja täysjyväisten pastojen suosio on kasvanut. Erilaiset ruokavaliot on otettu nykyisissä pastavalikoimissa paremmin huomioon, ja myös valkoisen vehnän välttelijä löytää pastahyllyltä sopivia tuotteita”, Öhman sanoo.

Miksi on tärkeää tehdä pastaa Suomessa?

”Laajan pastavalikoiman edessä voi mennä helposti sormi suuhun. Hyvän arkipastan valinnassa kannattaa pitää mielessä kaksi kriteeriä: suomalaisuus ja terveellisyys. Suomalaisen tuotteen löytämistä helpottavat Hyvää Suomesta tai Avainlippu-merkinnät. Terveellisempi pasta on valmistettu tummista jauhoista ja siinä on runsaasti kuitua. Sydänmerkki helpottaa terveellisemmän vaihtoehdon löytämistä”, Öhman kiteyttää.

Epävarmassa maailmantilanteessa suomalainen ruoantuotanto on tärkeää huoltovarmuuden kannalta ja lisäksi tae siitä, että tiedämme, minkälaisissa olosuhteissa tuotettua ruokaa syömme. Raisiolle on tärkeää tukea suomalaista työtä, hyödyntää laadukkaita kotimaisia raaka-aineita ja tuottaa terveellisiä ruokainnovaatioita myös tulevaisuudessa. Uusi pastalinja mahdollistaa erilaisten ainesosien paremman yhteiskäytön, ja sitä myötä uudet tuoteinnovaatiot tulevaisuudessa.

Uudella linjastolla on lämmöntalteenottojärjestelmä, mikä säästää energiaa ja tukee osaltaan tehdasalueen vastuullisuustavoitteita. Energiatehokkuus on tärkeä osa Raision yritysvastuuohjelmaa. Raisionkaaren tehdasalue on ollut hiilineutraali jo vuodesta 2018 lähtien: alueen lämpö ja höyry saadaan tehdasalueen omasta bioenergialaitoksesta.

Lisätietoja: Pauliina Öhman, tuoteryhmäpäällikkö, +358 50 385 9940

Kuvat: Raisio Oyj/Hanna Lallukka ja Anna-Mari Roine